zorgverzekering afsluiten Overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Hier moet je op letten!

Iedere Nederlander krijgt jaarlijks de kans om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Waarom je over zou stappen? Dat kan verschillende redenen hebben. Mogelijk ben je wel niet tevreden over de afhandeling van bepaalde zaken door jouw huidige zorgverzekeraar. De kans is echter ook aanwezig dat de premie verhoogd wordt. Misschien vind jij jouw huidige zorgverzekering hierdoor wel te duur. Bij een andere verzekeraar betaal je mogelijk wel fors minder premie. In dat geval is het natuurlijk ook lucratief om over te stappen. Wij raden je echter niet aan lukraak de goedkoopste zorgverzekering uit te kiezen. Nee,  je doet er goed aan om op een aantal zaken te letten voor je besluit over te stappen. Weet jij niet waar je op moet letten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jou hieronder een aantal handige tips die zeker van pas komen bij het vinden van een geschikte zorgverzekering.

1. Waar wil jij je voor verzekeren?

Dankzij een zorgverzekering ben jij verzekerd wanneer jou iets overkomt. Iedere Nederland van 18 jaar en ouder heeft minimaal een basisverzekering nodig. Deze verzekering vergoedt de kosten van de huisarts en nog een aantal andere zaken. Moet je echter naar de tandarts of fysiotherapeut? Dan draai je zelf op voor deze kosten wanneer je uitsluitend een basisverzekering hebt. Om je ook voor dit soort zaken te verzekeren doe je er goed aan aanvullende verzekeringen af te sluiten. Sluit echter niet maar zo aanvullende verzekeringen af. Jouw premie wordt hierdoor namelijk een stuk hoger. Heb jij een goed gebit en ga je ook niet of nauwelijks naar de fysio? Vraag jezelf dan goed af of het de moeite waard is om je hiervoor te verzekeren. Waarschijnlijk niet. Met aanvullende verzekeringen betaal jij wel voor deze zaken. En dat is natuurlijk zonde wanneer je er niet of nauwelijks gebruik van maakt. Ga daarom pas op zoek naar een zorgverzekering wanneer jij weet waarvoor jij je wilt verzekeren.

2. Wat doe je met jouw eigen risico?

In 2020 bedraagt het verplichte eigen risico opnieuw 385 euro. Dit houdt in dat jij de eerste 385 euro van jouw zorgkosten zelf moet ophoesten. Alles boven dit bedrag wordt vergoed door jouw verzekeraar, mits je verzekerd bent voor de betreffende zaken. Naast het verplichte eigen risico kennen we ook nog het vrijwillige eigen risico. Veel mensen laten dit bedrag op 0 euro staan, maar er zijn ook mensen die dit op 100, 200, 300, 400 of 500 euro zetten. Door jouw vrijwillige eigen risico te verhogen moet je zelf een groter deel van de zorgkosten betalen. Nu denk jij mogelijk dat het niet slim is om dit te doen. Het verhogen van jouw vrijwillige eigen risico heeft echter ook een voordeel. Hoe hoger jij dit bedrag instelt, des te lager wordt jouw premie. Stel jij je vrijwillige eigen risico in op 500 euro? Dan bespaar je maandelijks flink op de premie.

3. Wat vinden anderen van de zorgverzekeraar?

Heb jij een zorgverzekering gevonden die past bij jouw wensen? Sluit deze dan niet direct af, maar kijk vooral ook even naar de partij achter de verzekering. Niet iedere zorgverzekeraar is namelijk even goed. Hoe jij achterhaalt of het om een goede zorgverzekeraar gaat? Door te kijken naar wat er allemaal over de verzekeraar te vinden is. Zoek bijvoorbeeld eens naar reviews op het internet. Kom jij voornamelijk slechte berichten tegen? Vraag jezelf dan goed af of het verstandig is om hier jouw zorgverzekering af te sluiten. De zorgverzekeraar is misschien wel verreweg de goedkoopste, maar jij wilt natuurlijk wel goede service. De kans dat je dit krijgt bij een verzekeraar waar veel negatief over geschreven wordt, is niet groot. In dat geval kun je misschien beter wat meer premie betalen, zodat je verzekerd bent van goede service.

4. Hoe kun je zorgverzekeringen het beste vergelijken?

Sommige mensen bezoeken de websites van verschillende zorgverzekeraars om te kijken wat zij hier aan premie kwijt zijn. Dit is natuurlijk een optie, maar je bent hier wel veel tijd mee kwijt. Er zijn namelijk ontzettend veel aanbieders. Je bent zo een paar dagen kwijt wanneer je al deze websites moet bezoeken. Gelukkig kan vergelijken vandaag de dag een stuk makkelijker. Je kunt namelijk een zorgvergelijker gebruiken. Zo’n vergelijker maakt jou snel duidelijk wat in jouw situatie de beste zorgverzekering voor 2020 is. Je voert jouw wensen in en de site gaat de verschillende zorgverzekeringen langs. Binnen een paar tellen krijg jij een overzicht, waarbij de goedkoopste zorgverzekering bovenaan staat. Staar je echter niet blind op de prijs, maar kijk vooral ook naar de dekking. Je wilt immers voorkomen dat je straks niet verzekerd bent voor zaken waar jij eigenlijk wel veel een beroep op doet. Richt je daarom ook tot de inhoud van een zorgverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *