Ga jij de laatste fase van jouw zwangerschap in? Dan wordt het echt tijd om je voor te bereiden op de geboorte van jouw kind. Je voorbereiden op de geboorte is echter een stuk lastiger dan veel mensen denken. Zeker wanneer het een eerste kind betreft, is dit het geval. Als aanstaande moeder wil jij natuurlijk wel dat alles goed verloopt. Daarom helpen wij jou graag een handje bij de voorbereiding van de geboorte. In onderstaande tekst gaan wij in op een aantal belangrijke zaken. Hierdoor begin jij straks goed voorbereid aan de bevalling en de periode die daarna aanbreekt.

Praat jezelf geen angsten in

Jij hebt vast en zeker weleens gehoord dat een bevalling behoorlijk wat pijn doet en zwaar is. Dat gaan we hier niet ontkennen, want het is gewoon zo. Al geldt ook hier weer dat de intensiteit van een bevalling van vrouw tot vrouw verschilt. Bij de één verloopt de geboorte snel en zonder al te veel pijn uit, terwijl de bevalling bij een ander langdurig kan zijn en ontzettend veel pijn kan doen. Uiteraard hoop jij op het eerst scenario. Het is belangrijk dat jij jezelf geen angsten in gaat praten. Wanneer je dit doet, zie jij steeds meer op tegen de bevalling. En dat zorgt er ongetwijfeld voor dat jij een pijnlijke bevalling beleeft.

Zorg dat jij weet wat je te wachten staat

Ga jij binnenkort voor de eerste keer bevallen? Dan weet je mogelijk niet wat je te wachten staat. Daarom is het goed om je te laten informeren. Hiervoor kun jij vaak terecht op een speciale voorlichting. In een ziekenhuis of verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt wordt ongetwijfeld ook met regelmaat zo’n avond georganiseerd. Verloskundigen of medewerkers van het ziekenhuis vertellen jou op deze manier wat je kunt verwachten. Soms word je rondgeleid en uiteraard kun je vragen stellen over de geboorte. Nu jij weet wat je te wachten staat, kun je een stuk geruster toeleven naar de bevalling. Het is overigens ook aan te raden om het een en ander te lezen over de geboorte. Zodoende voorkom jij dat je straks voor verrassingen komt te staan.

Een cursus volgen tijdens jouw zwangerschap

Je hoort steeds vaker dat vrouwen tijdens hun zwangerschap een cursus volgen. De één kiest voor een zwangerschapscursus, terwijl de ander zwangerschapsyoga gaat doen. Indien dit allemaal nieuw is voor jou, vraag jij jezelf ongetwijfeld af wat de meerwaarde hiervan is. Door zo’n cursus te volgen, word jij zo goed mogelijk voorbereid op jouw zwangerschap. Bovendien wordt de angst, die veel vrouwen toch vaak hebben in de aanloop naar een bevalling, grotendeels weggenomen. In andere gevallen leer jij oefeningen die pijnlijke momenten tijdens jouw zwangerschap kunnen verzachten. Een andere belangrijke reden waarom steeds meer mensen een zwangerschapscursus volgen, is vanwege het betrekken van hun partner. Hij staat vaak buiten de zwangerschap en ervaart het heel anders dan jij. Door hem mee te nemen naar een zwangerschapscursus, leert hij het proces beter begrijpen. Niet alleen voelt dit voor hem prettig, maar voor jou is het ook fijn. Je krijgt zo namelijk echt het idee dat jullie samen toewerken naar de geboorte.

Zorg dat je alles voor na de geboorte geregeld hebt

Een kind ter wereld brengen is niet niks. Zoals gezegd zien veel vrouwen op tegen de bevalling. Jij moet echter niet alleen maar aan de bevalling zelf denken. Vergeet vooral ook niet om alvast vooruit te denken. Na de geboorte verandert er namelijk van alles. Zo moet jij thuis bijvoorbeeld een babykamer hebben in huis. Ook moet jij kleertjes, luiers, speelgoed en allerlei andere zaken regelen voor na de geboorte. De zwangerschap zelf is al zwaar genoeg, waardoor jij er ongetwijfeld niet op zit te wachten om vlak na de bevalling alles te gaan regelen. Schakel eventueel hulp in uit jouw directe omgeving, zodat jij alles voor de geboorte tot in detail geregeld hebt.