Gezonde voeding is heel belangrijk tijdens een zwangerschap. Een ongezonde levensstijl kan namelijk gevolgen hebben op de ontwikkeling van het wezentje in jouw buik. Probleem is alleen dat veel mensen de eerste weken van hun zwangerschap niet weten dat zij ook daadwerkelijk zwanger zijn. Om te voorkomen dat dit in een later stadium problemen oplevert, doe je er goed aan al gezond te gaan leven wanneer jij zwanger probeert te worden. Dit betekent onder meer stoppen met roken en het drinken van alcohol, gevarieerd eten en zorgen voor een gezond gewicht. Indien het jouw eerste zwangerschap betreft, vind je het vast en zeker lastig om de juiste voeding te kiezen. Wat mag je bijvoorbeeld wel en wat mag je bijvoorbeeld niet eten als je zwanger bent? Wij lichten in deze tekst een aantal dingen met betrekking tot voeding tijdens je zwangerschap uit.

Zorg voor voldoende vitamines

Wanneer jij zwanger bent, is het extra belangrijk dat jij ervoor zorgt dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Vitamine C is natuurlijk belangrijk, maar tijdens jouw zwangerschap zijn vitamine B11 en D ook zeer belangrijk. Zo adviseren veel verloskundigen om in de aanloop naar en tijdens de zwangerschap extra vitamine B11, ook wel foliumzuur, te slikken. Waarom? Omdat dit de kans op een open ruggetje of een open verhemelte verkleint. Jij kunt foliumzuur binnenkrijgen door middel van speciale tabletten, maar het zit ook in voedingsmiddelen. Zo zit vitamine B11 onder meer in banaan, sinaasappel en groene bladgroente.

Naast foliumzuur is ook vitamine D belangrijk tijdens jouw zwangerschap. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen uit de voeding. Calcium is belangrijk voor de groei van botten, zowel voor die jou als voor die van de baby. Hoe jij deze vitamine binnenkrijgt? Door dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur ongeveer 15 tot 30 minuten met hoofd en handen in de zon te lopen. Jouw lichaam maakt dan voldoende calcium aan. Is het geen zonnig weer of heb je geen behoefte om naar buiten te gaan? Dan kun je vitamine D ook binnenkrijgen door middel van voeding. Dit zit namelijk ook in vis en ei.

Val terug op de Schijf van Vijf

Gevarieerd eten tijdens jouw zwangerschap is ontzettend belangrijk. Niet alleen blijf je hierdoor zelf gezond, maar jouw kind krijgt ook de benodigde voedingsmiddelen binnen. Er zijn echter genoeg mensen die moeite hebben met gevarieerd eten. Geen paniek, want dit lijkt inderdaad een stuk makkelijker dan het is. Lukt het jou ook niet om gevarieerd te eten? Val dan gewoon terug op de Schijf van Vijf. Hier heb jij vast en zeker al eens van gehoord. Deze schijf is opgedeeld in vijf delen, die allemaal voor een voedingsmiddel staan. Doel van deze schijf is om mensen te helpen gezond te leven. Eet jij tijdens jouw zwangerschap iedere dag minimaal één product uit elk van de vijf schijven? Dan weet jij zeker dat het kindje in jouw buik voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien kan het zijn dat jij minder last krijgt van de eerste symptomen van een zwangerschap.

Wat kun je beter niet eten tijdens jouw zwangerschap?

We vertelden hier al dat het uit den boze is om te roken en alcohol te drinken tijdens jouw zwangerschap. Dit is niet het enige wat jij beter kunt mijden wanneer jij zwanger bent. Ook bepaalde etenswaren kunnen namelijk schadelijk zijn voor jou en je baby. Zo moet jij bijvoorbeeld geen rauw vlees eten wanneer je in verwachting bent. Ben jij een fervent liefhebber van koffie? Dan moet jij tijdens jouw zwangerschap toch echt afstappen van deze verslaving. Helemaal stoppen hoeft niet, maar drink bijvoorbeeld nog maximaal twee kopjes per dag. Blijf ook van producten met rauwe eieren af, zoals mayonaise. Eet jij per ongeluk toch een keer een product dat je beter niet had kunnen eten? Maak je dan niet direct druk. Het eenmalig binnenkrijgen van een product is vaak niet schadelijk. Let er wel op dat jij het niet nogmaals eet of drinkt. Twijfel jij of je iets al dan niet mag hebben? Zoek dit dan altijd op. Op het internet vind jij enorm veel informatie over wat jij wel en niet mag eten wanneer jij zwanger bent.