Zwanger worden is natuurlijk fantastisch, maar het loopt helaas niet altijd even goed af. Gelukkig bevallen de meeste mensen van een gezonde baby, maar het is ook mogelijk dat jij een miskraam krijgt. Een miskraam ontstaat vaak al vlak na de bevruchting. De oorzaak is meestal een afwijking bij de eicel. Erfelijke afwijkingen bij (een van) de ouder(s) zijn niet verantwoordelijk voor een miskraam. Verreweg het grootste deel van de miskramen vinden plaats in de eerste twaalf weken van een zwangerschap. Uiteraard hoop jij dat jij jouw kind gezond en wel ter wereld brengt, maar helaas kun je hier zelf niets aan doen. Wel is het belangrijk dat jij weet waar je een miskraam aan kunt herkennen en wat je moet doen. Daarom vertellen wij jou in deze tekst alles over een miskraam.

Zo herken jij een miskraam

Om een miskraam vast te stellen, hoef jij niet per se naar de dokter. Jij kunt zelf namelijk ook een miskraam herkennen. In beginsel wijst bloedverlies op een miskraam. In de eerste dagen verlies jij weinig bloed, maar dit wordt steeds een beetje meer. Ook wordt er weefsel afgestoten via de vagina. Een miskraam kan ook in één keer op gang komen. In dat geval heb je vaak enkele uren bloedverlies. Naast het verlies van bloed met weefsel duiden buikkrampen ook vaak op een miskraam. Deze buikkrampen zijn over het algemeen vergelijkbaar met de pijn die jij tijdens jouw menstruatie ervaart.

Wat moet je doen bij een miskraam?

Herken jij de symptomen die we in de bovenstaande alinea beschreven? Dan ben je ongetwijfeld helemaal in paniek. Bloedverlies hoeft overigens nog niet te wijzen op een miskraam. Denk daarom ook nooit direct dat jij een miskraam krijgt, maar neem altijd eerst contact op met een verloskundige. Doe dit eerst via de telefoon. Een verloskundige vraagt naar de situatie en beslist op basis van jouw antwoorden of het verstandig is om een echo te maken. Is er geen hartslag waarneembaar op de echo? Ook dan betekent het nog niet direct dat jij een miskraam krijgt. In de eerst zes weken van de zwangerschap is er namelijk nog niet altijd een hartslag waarneembaar. Jij moet in dat geval een week later vaak nogmaals een echo laten maken.

Drie opties indien er sprake is van een miskraam

Is er inderdaad sprake van een miskraam? Dan zijn er drie opties. De eerste mogelijkheid is de natuurlijke manier. In dat geval wacht je tot de miskraam vanzelf op gang komt. Wanneer dit is? Om en nabij de twee weken na het eerste bloedverlies. Jij kunt er ook voor kiezen om een miskraam te behandelen met behulp van medicijnen. Deze worden vergeven door een verloskundige of gynaecoloog en ingebracht in de vagina. Zodra de medicijnen werken, komt de miskraam binnen één a twee dagen op gang. De laatste mogelijkheid is een medische ingreep, ook wel curettage genoemd. Een gynaecoloog haalt de baarmoedermond dan leeg. Een medische ingreep duurt ongeveer een kwartietje. Vrouwen krijgen een lichte narcose of een plaatselijke verdoving, zodat de miskraam zonder pijn verwijderd wordt.

Is een miskraam te voorkomen?

Een miskraam is een vreselijk iets, zowel voor jou als je partner. Jullie willen er ongetwijfeld alles aan doen om een miskraam te voorkomen. Helaas is dit niet mogelijk. Sommige mensen denken dat er medicijnen zijn of dat het aan de voeding ligt, maar dit is niet het geval. Daarnaast wordt vaak beweerd dat mensen van paardrijden een miskraam kunnen krijgen. Ook dit is echter een fabel. Er zijn wel bepaalde zaken die de kans op een miskraam voorkomen. Mensen met overgewicht en mensen die blijven drinken tijdens hun zwangerschap, hebben een grotere kans een miskraam te krijgen. Ook wanneer jij op oudere leeftijd zwanger wordt, is de kans op een miskraam aanzienlijk groter.