Wanneer jij zwanger bent, komt er heel wat op je af. Je moet ineens gezond gaan eten, je moet je voorbereiden op de bevalling en je krijgt met allerlei zwangerschapskwaaltjes te maken. Buiten dat is het natuurlijk een hele onderneming om negen maanden lang met een kind in jouw buik te lopen. Hoe dichter jij bij de geboorte komt, des te groter jouw buik wordt. Je kunt je steeds lastiger zelfstandig redden en je bent snel uitgeput na inspanning. Nagenoeg alle vrouwen zijn dan ook blij wanneer de bevalling achter de rug is. Focus je echter nooit alleen maar op de bevalling zelf. Er is namelijk ook nog een leven na de bevalling. En dat leven ziet er plots anders uit. Jullie zijn nu immers niet meer met zijn tweetjes, maar met zijn drieën (of zelfs meer). Jij moet dan ook van alles regelen wanneer je zwanger bent. Wil jij niets vergeten? Wij helpen je daar graag een handje bij door te vertellen wat jij allemaal moet regelen!

Zorg voor een vluchttas

Een zwangerschap duurt doorgaans negen maanden. Het is echter nooit exact te bepalen wanneer de bevalling begint. Zeker wanneer jij in het ziekenhuis bevalt, moet je halsoverkop vertrekken wanneer de weeën beginnen. Je hebt dan geen tijd om alle spullen bij elkaar te gaan zoeken. Zorg er daarom altijd voor dat er een zogeheten vluchttas klaar staat. Stop altijd verschillende spullen in deze tas. Denk bijvoorbeeld aan producten met betrekking tot persoonlijke verzorging (tandpasta, make-up, deodorant), kleding en vermaak. Stop er ook alvast het één en ander in voor de baby, zoals een omslagdoek en kleertjes. Zo ben jij al goed voorbereid op de geboorte!

Babyspullen

Na een bevalling ben jij uitgeput en moet je eerst op kracht komen. Het laatste waar je in dat geval op zit te wachten is het regelen van alle babyspullen. Doe dit daarom ook niet na de geboorte, maar begin hier al tijdens de zwangerschap mee. Zorg dat er in huis een babykamer is ingericht en aangekleed. Ook is het belangrijk om de nodige spullen voor de baby te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een speen, kleertjes, een wandelwagen, speelgoed en knuffels. Indien het een eerste kind betreft, vergeet jij vast en zeker iets. Dat is natuurlijk geen onoverkomelijk probleem. Het wordt een ander verhaal wanneer jij alles nog moet regelen na de bevalling.

Geboortekaartjes

Indien er een baby geboren is, sturen de ouders vaak een kaartje naar vrienden, familie, kennissen en collega’s. Hartstikke leuk natuurlijk en ook nog eens makkelijk. Jij hoeft zo immers niet iedereen telefonisch op de hoogte te brengen. Je bent na de bevalling namelijk helemaal druk met jouw baby en dat is natuurlijk ook terecht. Net als de babyspullen is het ook verstandig om geboortekaartjes alvast voor jouw bevalling te regelen. Weet je nog niet of het een jongen of meisje wordt? Zoek er dan alvast eentje uit, maar wacht nog even met bestellen. Je wilt immers wel de juiste gegevens (naam, gewicht en tijd) op het kaartje vermeld hebben staan. Is de bevalling achter de rug? Dan kan jouw partner de benodigde gegevens aanleveren en hebben jullie de kaartjes snel in huis.

Kraamzorg

Is jullie gezin plots uitgebreid met een nieuw persoon? Dan komt er heel wat op je af in de eerste dagen na de geboorte. Dit is zeker het geval wanneer het een eerste kind betreft. Als ouders weten jullie dan namelijk nog niet wat jullie allemaal te wachten staat. Zorg er daarom voor dat je al voor de bevalling kraamzorg hebt geregeld. Na de geboorte komt er dan een kraamverzorger bij jullie thuis. Deze persoon geeft jullie als het ware een spoedcursus ouderschap. Bovendien ontlast een kraamhulp jou en je partner. De kraamverzorger houdt de gezondheid van het kindje in de gaten, helpt mee bij bijvoorbeeld wassen en verschonen en verliest ook jou niet uit het oog. Indien er hulp nodig is, wordt deze direct ingeschakeld. Een goede kraamhulp kan dus zeer waardevol zijn, zeker ook omdat deze persoon jou nuttige tips kan geven voor de komende periode.