Veel stelletjes die zwanger willen worden, hopen hun droom zo snel mogelijk te realiseren. Makkelijk is het echter niet. Sterker nog, het kan soms zelfs langer dan een jaar duren voor jullie eindelijk in verwachting raken. Om te weten of er een klein wondertje in jouw buik groeit, kun je een zwangerschapstest doen. Je gaat zo’n test echter niet doen na iedere keer dat jij geslachtsgemeenschap hebt gehad. De kans is namelijk ook aanwezig dat je helemaal nog geen zwanger bent. Indien jij elke keer een test moet kopen, wordt dit natuurlijk allemaal wat duur. Wanneer jij dan wel zo’n test doet? Na de eerste symptomen van een zwangerschap. Ben jij benieuwd wat deze eerste symptomen zijn? Wij zetten er hier een aantal voor je op een rijtje.

1. Menstruatie blijft uit

Een van de belangrijkste eerste symptomen van een zwangerschap is het uitblijven van de menstruatie. Bij een vrij regelmatige cyclus kan jij door het uitblijven van de menstruatie besluiten om een zwangerschapstest te doen. In dat geval krijg jij uitsluitsel of er al dan niet sprake is van een zwangerschap. Heb jij een vrij onregelmatige cyclus? Dan kunnen onderstaande symptomen jou erop wijzen of je zwanger bent. Ga er overigens niet klakkeloos vanuit dat jij ook zwanger bent wanneer jouw menstruatie uitblijft. Dit kan een van de eerste symptomen van een zwangerschap zijn, maar dit hoeft niet zeer zeker geen zwangerschap te betekenen.

2. Een misselijk gevoel

Naast het uitblijven van de menstruatie hoort misselijkheid ook bij de eerste symptomen van een zwangerschap. Waar dit precies door komt is nooit echt bewezen, maar het is aannemelijk dat de hormonen hier een belangrijke rol in spelen. Het misselijke gevoel ontstaat niet bij iedereen op hetzelfde moment. Doorgaans gebeurt dit ergens tussen de tweede en achtste week na de bevruchting. De ene vrouw heeft er overigens meer last van dan de ander. Een misselijk gevoel kan gedurende de hele dag ontstaan, maar het komt vooral vaak in de ochtend voor.

3. Pijnlijke borsten

Heb jij om onverklaarbare reden ineens pijnlijke of gezwollen borsten? Dan kan dit duiden op een zwangerschap. Dit symptoom duikt doorgaans binnen twee weken na de bevruchting op. De hormoonhuishouding in jouw lichaam verandert namelijk, waardoor de doorbloeding beter wordt. Zie jij plots de aderen in jouw borsten ook een stuk beter? Dat kan, want ook dat behoort bij een van de eerste symptomen van een zwangerschap. Raak niet in paniek, want dit hoort er nu eenmaal bij. Na een tijdje wordt de pijn vanzelf minder en raak jij eraan gewend.

4. Uitputting

Een zwangerschap vraagt veel van een lichaam. Niet vreemd dus dat uitputting ook behoort tot de eerste symptomen van een zwangerschap. Wil jij het liefst de hele dagen in bed blijven liggen? Dan kan dit een aanwijzing zijn dat jij zwanger bent. Deze vermoeidheid duikt voornamelijk op in het begin van de zwangerschap. Bij sommige vrouwen duikt het vermoeide gevoel al in de eerste week van de zwangerschap op, terwijl dit bij anderen later is. Dit verschilt niet alleen per persoon, maar kan ook per zwangerschap verschillen.

5. Stemmingswisselingen

Wanneer jij zwanger bent, is dit natuurlijk een reden om vrolijk te zijn. Toch zijn zwangere vrouwen ook regelmatig chagrijnig, verdrietig of boos. Ook dit hoort bij de eerste symptomen van een zwangerschap. Veel vrouwen waarbij zich een baby ontwikkelt in hun buik, hebben namelijk te maken met stemmingswisselingen. Het ene moment zijn ze nog vrolijk, maar dit kan zo omslaan in verdriet of boosheid. Niet leuk voor jezelf en voor jouw partner, maar het hoort er nu eenmaal bij. Ook dit is waarschijnlijk de oorzaak van alle zwangerschapshormonen die door jouw lichaam gieren. De stemmingswisselingen beginnen vaak in de derde week van de zwangerschap en kunnen tot het einde duren. Verzet je er in ieder geval niet tegen, want je ontkomt er toch niet aan.