Heb jij al jarenlang een relatie met jouw partner? Dan vinden jullie het misschien de hoogste tijd om voor nakomelingen te zorgen. Zwanger worden is in dat geval een eerste stap. Dit lijkt een stuk makkelijker dan het is. Het is namelijk niet zo dat geslachtsgemeenschap zonder gebruik van de pil of een ander voorbehoedsmiddel ook direct resulteert in een zwangerschap. Bij sommige mensen is het in één keer raak, terwijl andere koppels een stuk meer moeite hebben om zwanger te worden. Lukt het jou ook maar niet om zwanger te worden? Dan kun je vast en zeker wel wat tips gebruiken. Jij kunt namelijk een aantal dingen doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Wij geven je hier een aantal bruikbare tips.

Leer je cyclus kennen

Als vrouw zijnde heb jij een maandelijkse cyclus. In deze cyclus zijn er bepaalde momenten waarop jij een verhoogde kans hebt om zwanger te worden. Dit zijn de dagen tijdens en voorafgaand aan de eisprong. Veel mensen hebben echter geen idee wanneer de eisprong precies plaatsvindt. Het is namelijk niet zo dat jij de start van deze vruchtbare dagen voelt in jouw lichaam. Toch kun je hier wel achter komen. Hoe? Door een ovulatietest te doen. De informatie die jij verkrijgt middels deze test kan namelijk bijzonder bruikbaar zijn om zwanger te worden. Weet jij wat jouw vruchtbare dagen zijn? Zorg dan dat je tijdens deze dagen geslachtsgemeenschap hebt om de kans om zwanger te worden te vergroten.

Werk aan de kwaliteit van het zaad van je partner

Om zwanger te worden, moet een zaadcel van een man de eicel van een vrouw bevruchten. Lukt het jullie maar niet om in verwachting te raken? Dan hoeft dit niet altijd aan de vrouw te liggen. De kwaliteit van het sperma van de man kan namelijk ook van mindere mate zijn. Zwanger worden is zodoende behoorlijk lastig. Indien jouw man niet onvruchtbaar is, behoort zwanger worden echter wel tot de mogelijkheden. Sterker nog, de kwaliteit van het zaad kan zelfs verhoogd worden. Hoe? Door het aantal ejaculaties zo optimaal mogelijk te houden. Wat in dit geval optimaal is? Drie tot vijf ejaculaties per week. Zorg daarnaast dat er tussen twee zaadlozingen minimaal 36 uur zit. Het aantal spermacellen is dan vaak maximaal, waardoor de kans groter is dat de cellen een eitje bevruchten.

Zorg dat jij en je partner gezond leven

Een gezond leven vergroot de kans om zwanger te worden. Dit begint met gezonde voeding. Daarnaast is regelmatig sporten goed. Het gebruik van alcohol, drugs of tabak maakt het een stuk moeilijker om zwanger te worden. Als vrouw zijnde is het sowieso aan te raden op jouw voeding te letten wanneer jij zwanger wilt worden. Waarom? Omdat het kind dan ook direct de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer jij zwanger bent. Zorg er daarnaast voor dat jij ontspannen bent. Een stressvol bestaan maakt het ook lastiger om zwanger te worden.

Laat je niet te snel frustreren

Zwanger worden kan behoorlijk frustrerend zijn. Indien jullie gezinsuitbreiding willen, is het natuurlijk wenselijk dat dit zo snel mogelijk plaatsvindt. De meeste stellen slagen er echter niet in om binnen drie maanden zwanger te worden. Sterker nog, er zijn zelfs stellen die er binnen een jaar tijd niet in slagen om zwanger te worden. Hierdoor ga jij mogelijk aan jezelf twijfelen en schiet je in de stress. Dit is echter niet nodig. Zorg dat je ontspannen blijft, want een stressvol bestaan maakt zwanger worden immers alleen nog maar lastiger.

Bezoek een huisarts wanneer jullie geen zwanger worden

Hebben jullie verwoede pogingen ondernomen om zwanger te worden? Dan is het natuurlijk behoorlijk frustrerend wanneer dit niet lukt. Wanneer er na een jaar nog geen succes is geboekt, doen jullie er goed aan contact op te nemen met een huisarts. Mogelijk is één van jullie twee verminderd vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar. Een huisarts kan hier uitsluitsel over geven. Wel zo makkelijk natuurlijk, want zodoende weten jullie waar je aan toe bent. Bovendien kan hij oplossingen aandragen om alsnog zwanger te worden.