Inspiratie voor verlichting op de babykamer

Ga jij binnenkort een babykamer inrichten? Wij geven je in deze blog inspiratie voor verlichting op de babykamer aangezien je deze ruimte nét even anders moet inrichten dan een kamer voor volwassenen. Sowieso is het kiezen van verlichting al geen gemakkelijke keuze laat staan voor de babykamer. Bovendien moeten lampen voor een babykamer voldoen aan verschillende voorwaarden. Aspecten als veiligheid, gebruiksgemak, functionaliteit en ontwerp zijn elementen die meespelen bij de keuze voor geschikte verlichting op de babykamer. Wij gaan je in deze blog op weg helpen.

Het belang van de juiste verlichting in de babykamer

Hoera, je bent zwanger! Veel ouders kunnen niet wachten met het inrichten van de babykamer. Het is natuurlijk ook supergaaf om te doen. Lekker spulletjes uitkiezen voor je kleintje, de babykamer in de mooiste kleuren schilderen en dan al die pas uitgezochte spulletjes op de juiste plaats gaan zetten. Heel logisch allemaal maar vaak wordt hierbij pas in een later stadium aan verlichting in de babykamer gedacht. Heel begrijpelijk natuurlijk maar het belang van goede verlichting in op de babykamer is groot. Het komt helaas regelmatig voor dat ongevallen worden veroorzaakt door een gebrek aan goede verlichting of losse snoeren die door de babykamer liggen.

Een lichtplan voor de babykamer opstellen

Of je nu het hele huis (opnieuw) gaat inrichten of alleen één kamer, een lichtplan opstellen is één van de eerste dingen en tevens één van de beste dingen die je hiervoor kunt doen. Zo krijg je al snel een beeld welke verlichting je nodig hebt, waar de stopcontacten zitten en wat voor verlichting je het beste op welke plaats kunt neerzetten of ophangen. Er zijn namelijk verschillende soorten verlichting waarbij je er ook nog eens goed op wilt letten dat de babykamer weliswaar goed verlicht is zodat je alles kunt zien maar dat de lampen niet rechtstreeks in de ogen van je kleintje schijnen. Daarnaast moet de verlichting natuurlijk ook warmte sfeer en geborgenheid uitstralen. Juist in een babykamer is dat van groot belang.

Soorten verlichting voor op de babykamer

Als je gaat beginnen met het opstellen van een lichtplan voor de babykamer is het verstandig om eerst te kijken naar functionele verlichting. Ga hierbij eens rustig na waar je verlichting voor nodig zou kunnen hebben en waar je deze zou willen plaatsen. Daarnaast zijn er een aantal vragen te beantwoorden, zoals bijvoorbeeld waar de stopcontacten en aansluitpunten zitten. Je wilt voorkomen dat je met verlengsnoeren aan de gang moet waardoor er misschien kabels door de babykamer komen te liggen waar mensen over kunnen struikelen. Daarnaast richt je een babykamer niet voor een paar maanden in dus als je kleintje gaat kruipen moet er niets binnen handbereik liggen wat er niet hoort en onveilig is.

Als je bovenstaande voor de bril hebt kun je de babykamer gaan verlichten. Er zijn 3 soorten verlichting voor op de babykamer:

1.     De basisverlichting

Dit is verlichting waar je de gehele ruimte mee kunt verlichten. Je kunt daarbij denken aan spotjes die mooi weggewerkt zijn in het plafond of een mooie hanglamp in het midden van de kamer. Met een dimmer kun je het licht wat subtieler maken en toch zien wat je aan het doen bent. Die luier moet namelijk ook in de nacht en in de wintermaanden verschoond worden……….

2.     Functionele verlichting

Deze verlichting zorgt voor goede verlichting van je zogenaamde ‘werkplek’. In het geval van een babykamer is dit je commode en eventueel een lekkere stoel om te voeden of een boekje voor te lezen. Functionele verlichting kun je verkrijgen door bijvoorbeeld een leuke Rotan lamp te plaatsen, een wandlamp op te hangen of een schemerlamp op de commode neer te zetten.

3.     Sfeerverlichting

Last but not least de sfeerverlichting. De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Deze verlichting gebruik je om de babykamer sfeer te geven. Een schattig Nijntje nachtlampje bijvoorbeeld of een sterrenhemel zodat je kleintje wat heeft om naar te kijken bij het slapen gaan is hierbij een prima keuze.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.